ТОЛЕДО са својим историјским наслеђем, стотину двораца и храмова,данас је један од најјачих европских центара темплара и масона. Ми негујемо традицију крсташа и боримо се за очување хришћанства. Управо то је разлог што смо последњег месеца 2015. године организовали велику изложбу Реда витезова темплара, на којој су били и српски темплари и туристи.
Овако, ексклузивно за "Новости", говори темплар Енрико Веласкез, наш водич кроз необичну изложбу историје Реда витезова темплара, који у овом граду тврђава и мачева постоји вековима. Ред витезова темплара представио је најширој јавности симболе, одору, опрему и наоружање тешке и лаке коњице крсташа, али и писана документа из историје европских темплара. Темплар Веласкез нам открива и да многи српски темплари, али и масони, долазе у Толедо на ходочашће, али и да купе темпларску одору, мачеве, оклопе, штитове и заставе.
- Срби темплари су наша браћа. Ми сарађујемо као припадници истог реда, као витезови части и достојанства и као добри људи из две земље. Темплари данас имају велику улогу у оснивању различитих грана модерних масона, тесно смо повезани и са Србима из Реда Де Моле - открио нам је Енрико Веласкез, избегавајући да именује своју српску браћу.
Због богатог културног наслеђа Толедо се од 1986. године налази на Унесковој листи светске баштине. У међувремену, Војни ред витезова темплара је прерастао у елиту пословних људи, уметника, интелектуалаца, али и политичара, за које се верује да су "оличење модерних друштвених вредности". Шпанци пак верују и да су модерни темплари власници великог блага које се чува од времена крсташких ратова у зидинама двораца и цркава у Толеду. Можда је ова прича, преточена у мистерију, један од разлога што туристи,
али и темплари и масони, све чешће посећују овај град.
Веласкез у средини, са браћом
Толедо, који има 80.000 становника, углавном Шпанаца и Арапа, због изложбе о темпларима последњих дана прошле године посетило је више хиљада туриста и модерних крсташа. Град је данаспрестоница истоимене провинције и аутономне покрајине Кастиља ла Манча, домовине легендарног витеза Дон Кихота. Налази се на седамдесетак километара од Мадрида, на брду и у долини жупе у Сан Мигуелу, кроз коју пролази река Тахо. Основали су га Мавари као град тврђаву, ослободили га крсташи, а Шпанци су га у 11. веку претворили у своју престоницу.
- Са тврђавом Алказар и Војном академијом, војни је центар Шпаније, а са Црквом Сан Мигуел ел Алто и дворцем Сан Сервандо, престоница темплара. Њих су довели краљеви из династије Алфонсо да им помогну у ратовима против Мавара и, касније, Турака. Црква подигнута у граду и манастир настао у долини поред реке, повезани су тајним подземним тунелима, како би крсташи могли истовремено да штите и град и његове прилазе - открива нам Веласкез.

ЦЕЛА ОДОРА - 3.000 ЕВРА
СХОДНО правилима, старешине Реда витезова темплара носе позлаћене и обичне крсташке мачеве, плаштеве и капуљаче од памука, а често и челичне оклопе и штитове. Како се у Толеду производе и продају темпларска одора и наоружање, цена плашта је 319 евра, мача 580 евра, штита са црвеним крстом 639, оклопа 1.277 и заставе 100 евра.
Темпларска продавница