ОБЈЕКТИВ

ОБЈЕКТИВ
Мисија, ко ју је спречавао, и спречава (још увек)? - Бранка Лазаревића – у малој, прашњавој, жутој собици у Скопљанској улици, са једном плеханом фуруном,две-три фотографије о зиду, са рафовима од необојених чамових дасака пуних распоређених свезака, са расклиматаним и мастилом покапаним писаћим столом, са три прозора који нису имали ни засторе, без застора на поду чије су даске шкрипале – у тој и таквој прашњавој собици до које се допирало,прво, кроз један узак ходник неравно циглама поплочан, кроз, друго, мало двориште са неколико бедних кућица са вратима увек отвореним из којих се осећали мемла и рубље које се пере, сагињући се испод рубља које је висило на конопцима, кроз једну рупу пуну комплета Гласника и канцеларију која је гледала на двориште – у тој и таквој жутој собици чији су прозори гледали на Скопљанску улицу у којој никад није било сунца него само тешких кола која су шкрипала и кочијаша који су се дерали и тукли коње – рађала се, уобличавала се, пропагирала се књижевно-уметничкаи научна мисао којој се, по опсегу,може да стави као упоређење, само наш романтизам. / Кад Гласник добије свог историчара идеја (нека само то не буде какав биограф!),интелигентног и даровитог,који ће умети да га стави у пројекцију,и да изврши поређење,и да му нађе право место у пресеку наше мисли – његов родоначелник и он имаће средишно место у пантеону наше мисли. Бранко Лазаревић тврди да је Српски књижевни гласник главно дело Богдана Поповића… / Понтифекс максимус је био Богдан Поповић. / Сви око њега били су хор који је одговарао на његова јектенија. Било је дисциплине и било је хијерархије. Читав цезаро-папизам. / Постојао је и читав кардиналски збор. Он је имао и свој кодекс и свој индекс. / И свој суд. Ко је ушао у Гласник,или дошао на Универзитет, прошао је кроз иглене уши; прошао је кроз пакао и чистилиште и сад је у рају… Постојао је известан церемонијал и читав протокол. / Пречани су бојажљиво приступали и, вештији и савитљивији, лакше улазили. / Противници су тај скуп интелектуалаца називали котеријом. Скерлић није избегавао да каже, да је то котерија, али је додавао да с њом није задовољан само онај који у њу није пуштен,и да је то котерија, али котерија даровитих интелектуалаца. / Мора се рећи и подвући да су се о томе скупу више бринули други којима је то више било потребно, неголи Богдан Поповић под чијим је именом фирма била пријављена публици… Српски књижевни гласник – издржавао се претплатом, без помоћи ондашње краљевине Србије и одређених министарстава. Радикали када су долазили на власт онда помагали су новчано други часопис тога времена Дело. Као и данас. / Министарства Србије или локална самоуправа финансијски потпомажу излажење већине књижевних часописа у Србији. Колико нам је познато једино„Едиција Заветине“ не добија никакву финансијску потпору за своје часописе: Заветине Плус ултра, Дрво живота, Уметност махагонија и Трећа Србија. Белатукадруз УМЕТНОСТ ДИЈАГНОЗЕ И УМЕТНОСТ ЛЕЧЕЊА,стр. 108-109...

Укупно приказа странице

ВИРТУЕЛНА БИБЛИОТЕКА "СУРБИТА"

ВИРТУЕЛНА БИБЛИОТЕКА "СУРБИТА"
ОБАВЕЗНА ГОДИШЊА ПРЕТПЛАТА. - Виртуелна библиотека СУРБИТА почиње са радом уочи Божића 2016. године. Првенствено је отворена, како за оне евентуалне читаоце који живе далеко од Србије, али и за оне српске читаоце који живе у забитим местима која немају народне библиотеке, или неће их у догледно време добити. Прве књиге које се могу читати у целини овде су Русаљ Беле Тукадруза (алиас М. Лукића, 1950 - ). и УМЕТНОСТ ДИЈАГНОЗЕ И УМЕТНОСТ ЛЕЧЕЊА. Ових дана, током одржавања београдског Сајма књига, у позајмној Виртуелној библиотеци Дигиталних издања коначно је постала доступна, може се позајмити или преузети књига Белатукадруза УМЕТНОСТ ДИАЈАГНОЗЕ И УМЕТНОСТ ЛЕЧЕЊА, критичких есеја о највиталнијим проблемима савремене српске књижевностиТо је коначна верзија ове књиге, која је имала дуг пут до читаоца, што није никаво изненађење...

Веза са злим волшебницима

 Архива

Космички институт КОПЕЛИЈУС

Окасион.

Извештавам поштоване муштерије да ми је приспела једна партија нових васељена у разним бојама, свемира малих и великих и првокласних хаоса, и да ћу их крчмити на мало и велико по знатно спуштеној цени.

Вршим оправке старих светова, инсталирам светске громобране и звучне катаклизме.

Веза са злим волшебницима.

Космички институт "Копелиус"
Станислава Винавера.


  

.....

 ПРИЧЕ О ОГРОМНИМ ХОНОРАРИМА (понедељак, 22.07.2013. у 15:00 Зоран Радисављевић) (избор...)


Политика: Прича се и о огромним хонорарима, шта је истина?

Љушић: Гојко Тешић, хонорарни уредник, примао је 90.000 динара уз редовну плату на Филозофском факултету у Новом Саду. Он је, са осталим додацима, не рачунајући мобилни телефон и остале привилегије, добијао укупно месечно по 112.000 динара! За сабрана дела Станислава Винавера, као приређивач, плаћено му је укупно 3,2 милиона динара. Када се све сабере, злом волшебнику исплаћено је 2012. године од „Службеног гласника” и Завода за уџбенике (саиздавач С. Винавера), укупно 4,55 милиона динара. Новац за приређивање Винавера добио је унапред.

Бранко Кукић је пензионер и живи у Чачку, а у „Гласнику” је примао по 65.000 динара; Бошко Мијатовић исто, Јовица Аћин, пензионер, с националном пензијом од 50.000, добијао је сваког месеца по 90.000; Танасије Маринковић по 90.000; Владимир Кецмановић уредно је добијао по 55.000 динара месечно за писање безвредних белешки. Списак је дуг, а ја наводим још велике хонораре Вукашина Павловића, председника Управног одбора СГ.

Кецмановић: Ако се прича своди на оно што је до сада износио Радош Љушић, онда је проблем углавном у томе што што су неки људи, уз хонораре у „Гласнику”, примали хонораре и на неком другом месту. Да ли то треба да занима вршиоца дужности директора „Службеног гласника”? Наравно да не. Радоша Љушића, очигледно, занима. Зашто? Такав му је карактер. И све би се завршило на констатацији „има нас свакаквих” или, изражено у блажој форми, „кол’ко људи, тол’ко ћуди”, када в. д за своје прекоплоташке активности не би злоупотребљавао функцију на којој се нашао. И на „Гласниковим” конференцијама за новинаре увесељавао је подацима о износима хонорара на разним факултетима, телевизијским станицама и где све још не... У мом случају је, каже, спорно што сам писао „безвредне белешке”. А ко им је проценио вредност? Скоро па писмени в. д.? Или његов „експертски” тим?...

 

           ПОЛИТИКА пише

         А читаоци дописују 

DRAGON DRAGON  пре 7 година
Još jedno svedočanstvo moralnog sunovrata srpske inteligencije,ko pažljivo pročita tekst shvatiće da su oba sagovornika u stvari dve strane jednog istog problema,a to je MATERIJALISTIČKO-HEDONISTIČKI orijentisana tzv. srpska ineligencija,iako mi ni jedan nije simpatičan,daleko je argumentovaniji Ljušić,primeri koje daje o honorarima tzv. kulturnih radnika su za antologiju bezčašća.

 Господин Кецмановић пре 7 година чини ми се да боље прича него што пише , али добро размишља , можда се и варам али тако ми делује

 Aleksandar Gogic пре 7 година - 
Smatram sramotnim mafijasko ponasanje prema Radosu Ljusicu. On je jedan relativno nesimpatican covek sklon promenama stranaka, ali to je njegova licna stvar. Sve sto je rekao je konkretno, pa se digla kuka i motika raznih sumnjivaca da ga napadaju i diskvalifikuju. Slobodan Gavrilovic je objavio sabrana dela predsednikovog tate, a time i tate svog partijskog sefa, koja su takodje deljena. Pa je onda objavio sabrana dela partijskog "dede" Dragoljuba Micunovica: njegove filozofske improvizacije iz vremena kada je jahao svestenika u ime Partije, a o cemu su na Filozofskom fakultetu objavljivani tekstovi. Ovaj Tesic koji se pominje sam kaze u svom jednom kapadu na Ljusica u novinama da je u uredio 4500 hiljade stranica i uredio 10-15 knjiga za par godina. To svako ko se bavi naukom zna da je obicna svinjarija, skribomanija i ludilo. Takvi ljudi sada napadaju Ljusica, koji, realno, izgleda, u svemu ovome uopste covek nista nije kriv osim sto govori istinu.
   итд.

.......

.......
 

 

Моја коректура.

Пре кратког времена појавила се књига: "Друга љубав мога стрица". Изјављујем да нисам њен аутор. Ја сам сочинио само: "Прва љубав мога брата" – ; и пошто сам видео да ми фамилиарна литература не иде од руке, то сам застао на првој љубави, која је и иначе најслађа, што ћу доказати у својој идућој хроници у "Времену".

Н. Трајковић–Тр.


 
Друштво за заштиту животиња

јавља да ће кроз који дан изићи нови број друштвеног органа "Зенит" под новом редакцијом г. Љубомира Мицића.

 
Бивши човек.

Јављам пријатељима да сам у духу своје поезије престао бити човек и постао дрво. Сва писма упућивати: Топчидер, 7-ма буква, лево.

Милош Црњански,
бивши човек.


 
Код 300 коњских снага.

Атракције. Ванредан поглед на Дунав.

Аероплан чека пред хотел "Москвом".

Попуст за књижевнике, али не за фарисеје.

Телефони 509–12.

Discrezzion absollu..

Моли за посјету
учтив

Синиша Тимотијевић,
угоститељ.

ПС. Све драгоцености остављају се у нарочито подешен сафе у Прашкој Банци. 

____________________

 

Koje je psovke Vuk Karadžić vikao
kad su mu plombirali zube

Od Lj. Stojanovića. Str. 500. Izdanje S. K. Akademije Nauka.

 

CELOKUPNA DELA
Bogdana Popovića
člana društva "Srpske Slovesnosti". U 12 svezaka.

Izlaze uskoro u izdanju S. K. Akademije Nauka

SADRŽAJ:

(U mekome povezu.)

I. Bomarše – studija.

II. Antologija – (ćirilicom).

III. Antologija (latinicom).

IV. Antologija (mešovito).

Sadržaj ostalih svezaka objaviće se naknadno, kada budu napisane. Za prvi mah sprema se još:

(U mekome povezu.)

V. Bomarxe (latinicom).

VI. Antologia (goticom).

Akademija se nosi mišlju da ovih prvih 6 knjiga izda i u tvrdome povezu te da namiri svih 12 svezaka.

 

"Misao".

Pažnja šusterima, čizmarima, papudžijama i svima kulturnim ljudima!

Na prodaju kože

Najboljeg kvaliteta. Upitati u administraciji "Misli".

Kože: jagnjeće, praseće, goveđe, jelenske.

Književničke kože po znatno jevtinijoj ceni od životinjskih.

Preporučuju se političarima i javnim radnicima đonovi od potpuno neprobojne švajcarske kože, za prevlaku obraza.

Guljenje književničkih koža svaki dan, kao i odvajanje kože od kostiju: koža ide u administraciju, a kosti se bacaju. Svakome kulturnome i mislenome čoveku preporučujemo naše kože jer:

Misao je nerazdvojna od koža.

 


Нема коментара:

Постави коментар

Одобравамо умесне, кратке, и аргументоване коментаре

Популарни постови

Сфера Корена

Претраживање Сазвежђа

Црни,црвени и бели , Свилен конац , Међу нама,ЦртаАМБЛЕМ, ДИЦА СЗ , Другачија Србија ,Уметност дијагнозе ,Делта Заветина , Лоза рашљара , Четвртак ,Стооке новине , ЈАВНОСТ , ИЗВОДИ ,БАЛКАН ,ЦВИКЕР , Вечити календар,Турбан , Заставица ,Оличење немогућег , Цариградским друмом ,Брест ,,Дибидус , ШОДЕР ,Паукова мрежа ,УЕРКА 1 ,Ђавоља капија ,ВРТИБОГ ,МАГАЗА Заветина ,МАСКЕ, Између митарења чудовишта и уметности будућности , Cogito , Универзална библиотека,Балкански синдром , ТРЕЋА СРПСКА РЕНЕСАНСАПисци са добром адресом , Дукат, Наши поседи,Врата Звижда , Архипелаг БЕЛАТУКАДРУЗ , АЛМАНАХ ,КРЊА историја ,Балкански шпијуни , БУЏЕТ,Кругови САЗВЕЖЂА З ,Бездана уметност , Ластавичји ибришим,Администрација НЕЧИСТЕ КРВИ , ОЧЕ НАШ... ,Бела и шарена Србија , Запис , Тзв. Академија ФЕНИКС,BALKAN ORIENT PRESS +,ПРЕЛЕГАТ.Савет за визије , УЗДУЖ И ПОПРЕКО,АФРОДИЗИЈАК , Фонд „ЗАВЕТИНА“... ,САЛАШ СЕВЕРАЦА.Знак препознавања,АЛАЈБЕГОВА С(А)ЛАМА , Посебна породична заветина , РЕНЕСАНСА, КОМПАС , , ВРЗИНО КОЛО ,ПЕСМЕ ИЗ РОМАНА ,Себични музеј , МАЈМУНСКА ЗАВЕРА ,Музеј српских ренесансних духова,МОБАРОВ , , Ново Друштво "СУЗ",Библиотека ВЕЛИКИХ ПРЕТЕЧА , Библиотека ЗАВЕТИНЕ(1) , Библиотека ЗАВЕТИНЕ (2),Библиотека COGITO Библиотека ПРЕТЕК 1 ,Библиотека ПЕЛАЗГИОН Библиотека ЗАТИМ, ПРЕМА СВЕТЛОСТИ Библиотека: Из заоставштине,КОГИТОКЛУБ ,Библиотека Дефтердарова капија,Библиотека АМБЛЕМ ТАЈНОГ ПИСМА СВЕТА ,Архив у оснивању, 2 ТАЛОГ ,Библиотека СЕНКА ЧИПКЕ , (У огледалу) Библиотека "Мадоне Одјека",Библиотека ВЛАШКА ГОЗБА , ПРВА СРПСКА РЕНЕСАНСА | "Сузовци", лист, (покренут у) пролеће 2007. Контакт ,Северци , Мирослав Лукић - YouTube Канал ЗАВЕТИНЕ,Библиотека БЕЛА ТУКАДРУЗ

НАЧИН ПОСТОЈАЊА И ОПСТАНКА ( као "Српског књижевног гласника")

КЊИЖАРА ПИСАЦА

Аукције. Трају даноноћно.

Пуноважни биографски податак о припадности

Меша Селимовић. - У својој књизи Пријатељи Добрица Ћосић, на сто осамдесет осмој страни, преноси део тестименталног писма Меше Селимовића Српској академији наука и уметности из 1976. Селимовић пише: "Потичем из муслиманске породице, по националности сам Србин. Припадам српској литератури, док књижевно стваралаштво у Босни и Херцеговини, коме такође припадам, сматрам само завичајним књижевним центром, а не посебном књижевношћу српскохрватског књижевног језика. Једнако поштујем своје порекло и своје опредељење, јер сам везан за све што је одредило моју личност и мој рад. Сваки покушај да се то раздваја, у било какве сврхе, сматрао бих злоупотребом свог основног права загарантованог Уставом. Припадам, дакле, нацији и књижевности Вука, Матавуља, Стевана Сремца, Борислава Станковића, Петра Кочића, Иве Андрића, а своје најдубље сродство са њима немам потребу да доказујем. Знали су то, уосталом, и чланови уређивачког одбора едиције 'Српска књижевност у сто књига', који су такође чланови Српске академије наука и уметности, и са мном су заједно у одељењу језика и књижевности: Младен Лесковац, Душан Матић, Војислав Ђурић и Бошко Петровић. Није зато случајно што ово писмо упућујем Српској академији наука и уметности са изричитим захтјевом да се оно сматра пуноважним биографским податком."
ЛеЗ 0007958