ИНКОГНИТО, без икакве претходне рекламе и медијске промоције, готово у духу изненађења непредвидивог шпанског надреалисте, уочи новогодишњих празника у београдску Кућу легата уселила се изложба графика "Божанствени светови" Салвадора Далија. На више од 240 графичких листова су дела из његових најобимнијих циклуса "Божанствене комедије" и "Библије Сакре", али и "Далијеви коњи", "Омаж Леонарду да Винчију", таписерије, склуптуре, медаље, бронзани рељефи...
Да није реч о репризи поставке пре пет година виђене у Музеју историје Југославије уверава нас Леон Погелсек, представник организатора изложбе, словеначких приватних галерија "Кос" и "Дева Пури", кога смо затекли у Кући легата.
- Неки од експоната овде се први пут приказују на нашим балканским просторима, попут коња, омажа Леонарду, скулптура "Надреалистички анђео" или "Минотаур", графике највећих димензија коју је Дали урадио, штампане у само 60 примерака, а на којој је представљен "летећи" Јован Крститељ разапет на крсту - објашњава Погелсек за "Новости". - Раритет је и тепих са мотивом Дон Кихота и Санча Пансе.
Галерија "Кос" (као прву приватну галерију у Краљевини Југославији у Љубљани је 1936. основао Антон Кос), већ осам година прикупља дела генијалног шпанског уметника. Набављају их углавном преко аукција, каже саговорник и додаје:
- На аукцијама су ова дела далеко доступнија. Да смо их куповали од фондација, све ово што смо донели у Београд вредело би милион евра, а овако изложба је осигурана на 400.000. Већину експоната купили смо на француском тржишту, на коме има доста Далијевих дела. Често смо имали среће да до неких ствари, стицајем околности, дођемо повољно.
АВИОН ЗА ДА ВИНЧИЈАУ циклусу који је посветио Да Винчију, у једној од четири просторије Куће легата, могу се видети радови које је Дали посветио својим виђењима технолошких чуда 20. века: авиону, аутомобилу, телеграфу, шиваћој машини, ракети... Ту је и серија од девет "Пантагруелових смешних снова", а ко жели може да направи "селфи" уз чувена уста са Далијевим потписом (ако га објави на "Фејсбуку", добија и бесплатни постер изложбе). Иако ова изложба није продајног карактера, Погелсек нам каже да су им се већ за три дела јавили заинтересовани купци.
Уз илустрације за Библију, чији је наручилац био Далијев пријатељ и покровитељ Ђузепе Албарето, који је себи поставио задатак да ће уметника вратити Богу и у окриље Римокатоличке цркве и то проучавањем светих књига, изложено је и десет сребрњака са десет Божјих заповести.
Графике "Божанствене комедије", изведене у специјалној техници дрвореза - ксилографији, прати и 58 листова, узетих са исто толико плоча, са којих се свака употребљена боја посебно отискивала да би се добило само једно дело. Као основу за овај графички циклус послужио је 101 Далијев акварел, настао када га је италијанска влада, на седамстоту годишњицу Дантеовог рођења, ангажовала да у посебном издању илуструје "Пакао", "Читилиште" и "Рај". Под његовим надзором, потом су, два високо квалификована гравира, од 1959. до 1963. урадила 3.500 плоча за сто отисака (у просеку 35 боја за једну графику).