ЛЕГАТ Федерика Гарсије Лорке је национално културно добро и као такво у целости ће остати у Шпанији. Забрањено је продавање или изношење било ког његовог дела ван граница земље!
Овим саопштењем шпанског министарства културе, чини се, привремено је стављена тачка на "рат" који се готово годину дана водио између државе и наследника славног песника. Све је почело у јуну 2015, када је директорка легата Лаура Гарсија Лорка надлежним органима пријавила тадашњег управника Хуана Томаса Мартина, оптуживши га за проневеру новца. Почетком јуна очекивала се отварање нове зграде у Гранади, у којој је требало да буде смештена сва заоставштина аутора "Циганског романсера". Свечано отварање померано је неколико пута, да би на крају било завршено скандалом. Лоркина фондација, тврдила је тада Лаура Гарсија, оштећена је за неколико милиона евра.
Скоро годину дана безуспешно трају преговори са државом како би се финансијски спасао легат. Када се, пре месец дана, незванично, прочуло да породица размишља о продаји дела заоставштине, министарство је преко ноћи прогласило легат културним добром.
НЕПРОЦЕЊИВО БЛАГОФОНДАЦИЈА славног песника, која управља легатом, основана је 1982. године и поседује око 19.000 докумената. У легату се, поред осталог, чува око две хиљаде страница рукописа, више од 900 фотографија, као и оригинални Лоркини цртежи. Међу највреднијим експонатима су и писма, Лоркина приватна преписка са највећим уметницима и интелектуалцима тог времена.
- Породица је од првог дана водила рачуна о свему што је остало иза Лорке, сакупљала његову имовину расуту по целом свету, са једном једином идејом, да је врати у његову родну Гранаду. У томе је имала врло малу или никакву помоћ државе - написала је Лаура у писму прослеђеном медијима, наговештавајући да су због дугова принуђени да проналазе "нова решења за спас легата".
Њихова идеја за допуну буџета било је "гостовање легата" у музејима и другим институцијама културе у Европи и свету, будући да им, како су навели, "држава не помаже". 
Лоркина рођака тврди да никада нису имали намеру да продају вредне експонате, а саопштење министарства сматрају увредом.
Док се не реши судбина недовршене зграде у Гранади, наследство најпознатијег шпанског песника чуваће се, као и до сада, у Мадриду.