Амерички глумац и активиста за људска права Џорџ Клуни у недељу је уЈеревану дефиловао на челу поворке хиљада људи поводом обележавања 101. годишњице злочина над Јерменима који је током Првог светског рата починила Турска.
Залажући се годинама да се масакр стотина хиљада Јермена, а Јереван тврди да је реч о милион и по људи, док Турска говори о 300.000 до 500.000 убијених, призна као геноцид, Клуни је у суботу стигао у бившу совјетску републику како би учесвовао у годишњем маршу.
Холивудски глумац, председник државе Серје Саркисјан и хиљаде Јермена продефилирали су градом све до брежуљка на коме се налази споменик жртвама геноцида и положили цвеће испред вечног пламена.
Широм земље одржане су комеморације у црквама.
"Овај геноцид је део јерменске историје и део светске историје. То није бол само једног народа", рекао је Клуни у Јеревану.
Он је био копредседник жирија за награду Аурора за буђење човечанства за преживеле у геноциду из 1915..
Награда је названа по Аурори Мардиганиан, која је преживела геноцид над Јерменима и сведочила о покољу своје родбине. Своју причу је касније испричала у књизи и филму.
Јермени тврде да је Турска побила милион и по људи, жена и деце, након што је руска војска продрла у Отоманско царство.
Турска пориче геноцид и објашњава да су Јермени узели оружје у руке како би помогли руским снагама које су извршиле инвазију на земљу, преносе агенције.
У сукобима је, тврди Анкара, погинуло између 300.000 и 500.000 Јермена, али и Турака.